Exportera WordPress sida

Artikeln finns som PDF här – Exportera WordPress sida

Jag ska gå igenom en rätt avancerad metod för att manuellt exportera WordPress, och du bör ha testat att exportera med WordPress egen export funktion.

Om du har din gamla installation på en lokal dator så fungerar inte exportera funktionen inte korrekt för att den nya sidan på internet inte kan ladda ner bilder mm. från en lokal dator. Då kan man i stället exportera/importera all innehåll manuellt. Till att börja med ska du ska ha en ny, helt tom WordPress installation på målplatsen.

 

Fem steg…

Det finns fem steg i den här exporten:

  1. Installera en ny WordPress sida   » under din nya domän (skriv ner namnet på databasen du skapar för WordPress)
  2. Kopiera / ladda ner                       » tillägg, teman och uppladdningar från den gamla installationen (uppladdningar är alla mediafiler)
  3. Exportera WordPress databasen » från den gamla installationen
  4. Fixa till alla URL                            » i databasen med en textredigerare (ersätt gamla URL med nya)
  5. Importera databasen                    » till den nya installationen genom phpMyAdmin

 

Hämta tillägg, teman och uppladdningar

Du ska börja med att ladda ner/kopiera all innehåll från wp/wp-content/ (där wp står för själva WordPress installationen) från din gamla installation till din nya, d.v.s. ta dom tillägg som inte finns på den nya installationen och laddar upp dom till wp/wp-content/plugins/, sedan tar du hela mappen wp/wp-content/uploads (bilder plus andra mediafiler) och flyttar dom till wp/wp-content/ och till slut plockar du temat/teman från wp/wp-content/themes och flyttar dom till samma plats i den nya installationen.

Man kan göra flytten av filerna med en FTP klient som t.ex. FileZilla [1] eller logga in på webbplatsens kontrollpanel där du kan ladda upp filerna.

[1] Jämförelse av FTP klienter Wikipedia – http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_FTP_client_software

 

Exportera databasen

Om du går till den nya sidan och loggar in på admin-panelen och klickar på ”Media”, märker du att det inte finns några media-filer, och det beror på att WordPress inte vet om att dom finns än. För att fixa till det behöver du exportera databasen från den gamla installationen.

Nu måste du komma åt phpMyAdmin (du bör veta hur) som din gamla installationen använder, för att kunna exportera databasen. Du gör det antingen genom att starta servern (MAMP, XAMP m.fl.) och gå till http://localhost/phpMyAdmin/ eller på en MAMP, XAMP eller AMPPS server navigera dit från startsidan/menun, men om du har din sida uppe på nätet så får du logga dig in till kontrollpanelen på webbhotellet och där använda de verktyg som finns för phpMyAdmin.

När du öppnat phpMyAdmin klickar du på “Databases” och sedan väljer du databasen som tillhör den gamla installationen:

Screen-shot - välj databas i phpMyAdmin
Screen-shot: – välj databas i phpMyAdmin

Klicka nu på “Export”, och sedan för export metod väljer du “Custom – display all possible options”:

Screen-shot "custom export" i phpMyAdmin
Screen-shot: ”custom export” i phpMyAdmin

Se till att alla tabeller är valda (dom har grå bakgrund i så fall). Se nu till att “Save output to a file” är ikryssad, “Compression” är satt till “none” och att “Format” är SQL:

Screen-shot "Save output to file" i phpMyAdmin
Screen-shot: ”Save output to file” i phpMyAdmin

Nu skrollar du ner till “Object creation options” och kryssar i “Add DROP TABLE / VIEW / PROCEDURE / FUNCTION / EVENT statement” och ser till att “Add CREATE PROCEDURE / FUNCTION / EVENT statement” inte är ikryssad:

Screen-shot "Object creation options" i phpMyAdmin
Screen-shot: ”Object creation options” i phpMyAdmin

Och klicka på “Go” längst ner, då får du SQL tabellen (fil med .sql filtillägg) som en nedladdning, skapa genast en kopia av den för du ska endast arbeta med kopian så att det alltid finns ett skyddsnät!

 

Nu ska du ta reda på den exakta adressen till den gamla installationen och ersätta med adressen till den nya, så om du har den gamla installation under:

http://localhost/wordpress

och den nya under:

http://localhost/~d/labb_cms2/wordpress/wp

 

Öppna nu SQL-filen i en textredigerare som har sök och ersätt funktion, och börja med att söka efter:

http://localhost/wordpress

och ersätta med:

http://localhost/~d/labb_cms2/wordpress/wp

(Ja, du ska självklart byta till din egen adress)

 

EFTER det söker du efter ställen där det bara står:

/wordpress

och ersätta med:

/wp

OBS! Det är viktigt att du först söker efter hela URL adressen – http://localhost/wordpress – för om du skulle söka efter – /wordpress – först skulle länkarna gå sönder och det skulle inte gå att hitta dom efter det.

 

Importera databasen

Nu ska du logga in till kontrollpanelen för din nya installation och så navigerar du till phpMyAdmin letar upp rätt databas (och exporterar den precis likadant så att du har en backup). Vi ska radera alla tabeller från den nya databasen och sedan importera den gamla. Så när du valt alla tabeller klickar du på dropdown menun “With selected:” och väljer “Drop”.

Screen-shot Radera tabeller i phpMyAdmin
Screen-shot: Radera tabeller i nya installationen

Sedan bekräftar du ditt val och då är dom borta för gott!

Nu ska du klicka på “Import” och sedan “Browse for files” och navigera dig till och välja tabellen som du fixade adresserna i för att sedan klicka på “Go”.

Om du klickar på “Structure” fliken efter importen, så ska den gamla tabellen finnas där:

 

Screen-shot phpMyAdmin tabellen under "Structure"
Screen-shot: Gamla tabellerna under ”Structure”

 

 

Uppdatera databas

När du ska logga in kommer det att stå Database Update Required så du får uppdatera databasen genom att trycka på knappen “Update WordPress database”

 

Screen-shot: "Database Update Required"
Screen-shot: ”Database Update Required”

Sedan kan du logga in som normalt. Nu bör sidan fungera och allt borde vara som det en gång var, och du har lyckats att exportera WordPress! …eller?

 

Kolla alla länkar

Till sist ska du kolla noga så att allt har blivit rätt, genom att gå igenom sidor och inlägg för att se så att alla bilder syns och alla länkar till inlägg går dit dom ska och inte till den lokala installationen. Se även till att din menu pekar rätt och var uppmärksam på att du inte hamnar på http://localhost helt plötsligt för då har du missat en länk i den importerade databasen och får kanske söka igenom den noggrant. Själv hittade jag några ”trasiga” länkar och tog hand om dom direkt i inläggen genom att redigera dom.

 

Jag hoppas att den här artikeln gav dig något och ser fram emot ditt nästa besök. Daniel K

Exportera WordPress sida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen